Taborniška uniforma - taborniški kroj je eden najpomembnejših simbolov, po katerih se taborniki ločimo od ostalih organizacij in posameznikov. Z vsemi oznakami in priznanji prikazuje pripadnost vsakega tabornika taborniški organizaciji.

Da pa bi vsi imeli urejen in popoln kroj, spodaj prilagamo primer pravilno urejenega kroja.


taborniski kroj

rutke

Rutica

Rutica (a.) , ki simbolizira starostno vejo tabornika, mora biti lepo zvita in okoli vratu prekrita z ovratnikom.

rsa zts

Oznake pripadnosti

Oznake pripadnosti (b.) so našitki ZTS, območij, rodu in čete. Našitek ZTS je ob nakupu kroja že prišit, rodov našitek prejme član ob vpisu, našitka območja v Ljubljani ne nosimo, prav tako v sestavi rodu Samorastniki nimamo čet, zato nimamo četnih našitkov.
vodje

Oznake tečajev

Oznake tečajev za vodje in specialiste (i.) so našitki ovalnih oblik s stiliziranim simbolom tečaja. Na vodnikih z različnimi oznakami specialnosti se lahko obrnete, kadar vas zanima kaj več o topografiji in orientaciji, pionirskih objektih ter užitnih rastlinah. Vodje rodu, predvsem načelnik in starešina, imata tudi oznako tečaja za vodje.

vescine

Veščine

Oznaka veščin (d.) in specialnosti je majhen barvni našitek, ki se ga nosi nad levim prsnim žepom. Simbolizirajo opravljene taborniške veščine. Svečano jih podeli načelnik na taboru ali občnem zboru. Imamo 36 MČ in 40 GG veščin.
znanja

Specialnosti

Oznaka specialnosti (d.) je nekoliko večji barvni našitek, ki se ga nosi nad levim prsnim žepom. Specialnosti so PP različica veščin in zahtevajo poglobljeno poznavanje področja. Svečano jih podeli načelnik na taboru ali občnem zboru.

znanja

Preizkušnje

Oznaka preizkušenj (c.) je kovinska značka, ki simbolizira pridobljeno tabornikovo znanje. Svečano jo podeli načelnik na svečanih dogodkih, večinoma na taborenju. Pripeta je na spodnji del članskega traku, ki visi pripet na gumb desnega prsnega žepa.
funkcije

Oznake funkcij

Oznake funkcij (e.) so trakovi različnih barv, ki so prišiti na zgornji del članskega traku in simbolizirajo funkcijo, ki jo posameznik opravlja. V rodu boste pri vodnikih opazili dva rdeča trakova, pri načelniku dva rumena trakova in pri starešini en širok rumeni trak. Trakove v vijolični barvi z dodano značko simbola ZTS boste našli pri predstavnikih območnih organizacij in vodilnih članih ZTS.

znanja

Woodbadge

"Woodbadge" se imenuje obroček za rutko skupaj z ovratnico s polenčki. Označuje opravljen tečaj za vodje enot in v kasnejši stopnji tudi opravljeno usposabljanje za vodje izobraževanj na lokalni in tudi državni ravni.
priznanja

Odlikovanja

Oznake odlikovanj (f.) so kovinske značke različnih oblik in velikosti, podeljuje pa jih večinoma skupščina ZTS za dolgoletno aktivno delo v rodu in širše. V rodu boste pri starejših vodnikih in vodstvu večinoma videli značke za 10 in 20 let članstva v ZTS ter bronasto, srebrno in zlato ZTS priznanje za uspehe pri vodenju in organizaciji posebnih aktivnosti.

Kako do kroja?

Kroj lahko naročite pri svojem vodniku, še najlažje pa je, če ga kupite direktno v spletni trgovini zadruge ZTS. Kroj je obvezen za drugo leto taborništva.

 

Ponosni člani

Osnovni podatki društva

Društvo tabornikov rod Samorastniki
Zaloška cesta 160
1260 Ljubljana - Polje
Davčna številka: 85217514
[email protected]