slika akcije

Najpomembnejša stvar pri udeležbi na taborniški akciji je oprema. Ta nam bo omogočila nemoteno raziskovanje narave v vseh vremenskih pogojih in letnih časih ter na različnih terenih.


Pregled najpomembnejše opreme

 

POMEMBNO Ob spodnjem seznamu je na čisto vsaki akciji eden najpomembnejših delov opreme taborniška rutica. Najkasneje drugo leto taborništva je zahtevan taborniški kroj, o katerem pa lahko več izveste na povezavi.

 

nahrbtnik

Nahrbtnik

Pri taborniškem vodniku ali prodajalcu opreme se pozanimajte glede velikosti, materiala in oblike nahrbtnika. Predvsem je pomembno, da ima nahrbtnik dobro podložene naramnice, bočni pas, ki razbremeni težo na ramenih ter ojačano hrbtišče iz trdnih opornic.
gojzar

Pohodni čevlji

Obutev je na vseh taborniških akcijah zelo pomembna. Najbolje je, če čevelj sega čez gleženj in se da vezalke dobro zategniti. Boljši in dražji gojzarji imajo Vibram podplat, ki ne drsi. Gore-tex membrana je zaradi cene priporočljiva takrat, ko noga neha rasti.

spalna vreča

Armafleks

Zelo lahka, enostavna in cenovno ugodna rešitev za prenočevanje na vseh vrstah terenov je armafleks. Debelina le tega izboljša udobje. Samonapihljivi so še udobnejši, vendar težji za transport in nekoliko zamudnejši za pospravljanje.
naglavna svetilka

Spalna vreča

Tabornikova najboljša prijateljica je zares dobra spalna vreča. Pri nakupu pa priporočamo vreče hladnejše podnebje, ki so res nekoliko težje, ampak poleti v nočnem hladu pridejo zelo prav. Bolj je spalna vreča debela, bolje je.

menazka

Menažka

Jedilni komplet naj bo lahek in praktičen. Vsebuje naj dve posodi, pribor in skodelico. Najboljši pribor so še vedno JNA žlica/nož/vilica. Dobro se obnese tudi navaden kovinski krožnik, podoben kot v šolah. Priporočamo tudi kovinski lonček. Plastične posode imajo prednost, da je na njih mogoče rezati.
taborniski noz

Taborniški nož

To je zelo praktičen kos opreme, ki ga priporočamo na vseh akcijah, ko se gre v naravo. Za GG-je je obvezen. Victorinox/Wenger švicarski noži so praktični in kvalitetni, vendar so tudi dražji. Obvezno kupite večje izvedenke. Priporočamo zelo ugodno Bahco varianto (na sliki), ki je na voljo tudi v Zadrugi ZTS.

naglavna svetilka

Svetilka

Skozi celo leto pride dobra svetilka, po možnosti naglavna, zelo prav. Vodoodpornost je zaželjena, ni pa nujna. Bolj sveti, bolj je uporabna. Priporočamo svetilke s Creed led diodami (popularno XML-T6/U2/Q5).
lezalnik

Ležalnik

Kljub temu, da večino časa stoji, je praktično, da je možno ležalnik zložiti. Napihljivih blazin ne priporočamo, ker se praznijo in v primeru dežja ne moremo spraviti opremo na suho. Ležalniki v obliki kot na sliki se dobijo precej poceni in ob spodobnem ravnanju zdržijo več let.

sandali

Športna obutev

Na večdnevnih akcijah - jesenovanje, zimovanje, tabor, pa tudi izleti - priporočamo ob gojzarjih dodaten par obutve za hojo notri in za takrat, ko pridemo na cilj. Na tabornem prostoru je najprimernejša odprta športna obutev, denimo natikači s paščki na sprednji in zadnji strani.
cutara

Čutara

Tekočina je pomembna. Otroci naj imajo ne glede na starost na vsaki daljši akciji s seboj vsaj 2 litra tekočine, najbolje navadne vode. Za okus so praktične šumeče tablete. Čutara naj bo trpežna in poceni. Izbira kovine ali plastike je stvar okusa, kajti vsaka ima prednosti in slabosti.

risalni pribor

Risalni pribor

Že starejše MČ pripravljamo na risanje skic, te pa so stalnica GG programa. Na vsaki večdnevni akciji naj imajo otroci s seboj puščico, ki naj vsebuje: barvice, tehnični svinčnik, geotrikotnik, šestilo, radirko, svinčnik, šilček, kemična pisala ali nalivnik in kakšen flumaster. Starejši GG pa tudi kalkulator.
oblacila

Topla oblačila

Pri vseh akcijah v naravi velja, da je bolje imeti s seboj preveč oblačil kot premalo. Zvečer se shladi, ujame nas lahko dež, zato naj imajo otroci vedno s seboj dovolj toplih oblačil. Seveda ni potrebno pretiravati, vendar topla jakna vedno pride prav.

 

Kje lahko vse to kupimo?

 

 

oprema

 

 

Večino opreme, ki jo potrebujemo taborniki, otroci že imajo. Premišljen nakup opreme bo botroval nizkim stroškom in udobju na akcijah.

Taborniki ne zahtevamo posebne opreme, katere stroški bi se povzpeli v nebo. Pomembno je, da nam dobro služi in da je (včasih) ni škoda. Kar imamo za taborniško uporabo, nam pride prav na družinskih izletih, šolskih počitnicah in podobnih aktivnostih. Kljub temu, da poudarjamo kakovost opreme, ne želimo, da bi ta predstavljala velik strošek. Potrebno pa je poudariti, da kakovost ni povezana z blagovnimi znamkami, kot se mogoče zdi na prvi pogled.

Večino opreme lahko zelo ugodno kupite pri Avstrijskem/nemškem najljubšem diskontnem trgovcu med sezono, ko so na voljo cenovne akcije. Prav tako lahko veliko manjšega materiala (svetilke, lončki, ...) kupite preko spletnih kitajskih trgovcev, ki ponujajo glede na ceno zelo dobro robo. Taborniki smo skozi leta nabrali veliko izkušenj, kaj se nam splača imeti in kje lahko najceneje kupimo kakšen predmet. Za nasvete glede nakupa povprašajte vodnike, ti vam bodo prav radi pomagali z nasveti.

Nekaj osnovne taborniške opreme lahko kupite v spletni trgovini Zadruge ZTS. Gotovo boste našli kaj zase. S plačano članarino veljajo članski popusti.


 

Pakiranje opreme

 

pakiranje opreme

Pakiranje opreme ni umetnost in tudi v nobenem primeru ni zahtevno opravilo, je pa praktično, da pazimo na nekaj malenkosti.

Pri pakiranju nahrbtnika pazite, da vso opremo, predvsem obleko, zložite v polivinilne vrečke, ki bodo preprečile, da se oprema zmoči. Obvezno tudi spalno vrečo. Najtežja oprema naj bo zložena tik ob hrbtišče, lažja in najlažja pa proti zunanjem delu nahrbtnika. Spalno vrečo zložimo na dno nahrbtnika, čevlje in opremo za kuhanje pa ob hrbet. Na vrh nahrbtnika damo tiste stvari, ki jih bomo med potjo pogosto potrebovali (vetrovka, malica, ...). Količino opreme prilagodite velikosti nahrbtnika, dobro pa je, če v njem ostane še kaj prostora za bundo, s katero otrok pride na izlet.

Na desni sliki nahrbtnika je z rdečo barvo označen težji del opreme, z rumeno lažji in z zeleno najlažji. Spalna vreča gre vedno na dno nahrbtnika.

pack

 


 

Priprava na taborjenje

 

pohod na tabor

Deset dni bivanja v šotoru lahko povzroči kar velik nered.

Da bi bila oblačila in oprema čim bolj zložena in pospravljena, je najprimernejša velika potovalka ali nahrbtnik. Kovčki zaradi oblike in načina odpiranja nikakor niso primerni. Za eno- ali večdnevne pohode je ob glavnem nahrbtniku potreben še dodatni, manjši. Opremo obvezno zložite v vrečke in dodajte vrečo iz blaga, kamor bo otrok lahko pospravil umazana oblačila. Oprema za higieno, jedilni pribor, risalni pribor in komplet za kopanje naj bodo v samostojnih kompletih.

 

Na spodnji povezavi je na voljo podroben seznam opreme, ki ga lahko natisnete in vam bo v pomoč pri pakiranju v torbe. Prosimo, da ga upoštevate pri pripravi opreme za taborjenje. Uporaben je tudi pri večdnevnih akcijah.

 

 
seznam opreme

 

  

Ponosni člani

Osnovni podatki društva

Društvo tabornikov rod Samorastniki
Zaloška cesta 160
1260 Ljubljana - Polje
Davčna številka: 85217514
[email protected]