IZLET V ZAMEJSTVO


val_rosandraLetošnje leto bomo prvič organizirali rodov izlet v zamejsko Slovenijo, točneje dolino Glinščice oziroma krajše Dolino pri Trstu. Odvijal se bo med 12. In 13. junijem. Izlet oziroma bivanje v obliki dvodnevnega tabora bomo izvedli v sodelovanju z zamejskimi taborniki iz rodu Modrega vala Trst – Gorica.

Pomen obiska zamejstva je za naše člane še posebej pomemben, saj bomo tako imeli priložnost spoznati kraje, jezik in navade Slovencev, ki so po sili zgodovinskih razmer ostali izven meja matične domovine, pa kljub temu skozi desetletja obdržali svojo kulturo in običaje, predvsem pa neskončno narodno zavest. Prav zato bo izlet namenjen druženju, spoznavanju drug drugega, raziskovanju okoliških naravnih in kulturnih znamenitosti.

Program bomo pripravili skupaj z zamejskimi taborniki, zato bo le ta najverjetneje drugačen, pa vendar zaradi tega še bolj zanimiv in poučen.

O vseh podrobnostih izleta boste sproti obveščeni preko spletne strani in s strani vodnikov na vodovih sestankih. Že zdaj pa ste lahko prepričani, da bo to ena najboljših in najzanimivejših taborniških avantur.

O Dolini

(italijansko Val Rosandra)

dolina

Glinščica (italijansko Rosandra) je ena od tržaških rek. Izvira nad vasjo Klanec (pri Kozini v Sloveniji) na nadmorski višini 412 m in teče proti morju po kraških tleh, ki so v teku stoletij dovolila globoko erozijo in nastanek čudovite kanjonske doline med hribom Stena in Kraškim hribom (danes v Italiji). Dolga je samo dva kilometra in pol, a je prava zakladnica zanimivosti. Naravni rezervat reke Glinščice (La Riserva Naturale della Val Rosandra)se nahaja na območju občine Dolina v Tržaški pokrajini. Na tem območju je reka Glinščica edini površinski vodotok, ki že od nekdaj napaja tamkajšnje rastline, nudi zatočišče živalim in je zelo privlačno za mnoge sprostitvene aktivnosti.

O slovenskem zamejstvu v Italiji

Slovenska narodna skupnost v Republiki Italiji poseljuje širši obmejni pas v treh pokrajinah Avtonomne dežele Furlanije-Julijske Krajine; Pokrajino Trst oziroma Tržaško pokrajino, Pokrajino Gorica oziroma Goriško pokrajino in za Pokrajino Videm oziroma Videmsko pokrajino. Ker se Slovenci v Italiji ne pustijo preštevati, obstajajo glede njihovega števila samo različne ocene. Predvideva se, da so najbolj realistične tiste ocene med 70.000 in 80.000 pripadniki. V Tržaški in Goriški pokrajini je narodna skupnost pomembno bolj zaščitena kot v Videmski pokrajini, kjer se Slovenci še vedno borijo za osnovne manjšinske pravice. Leta 2001 je bil v Rimu sicer sprejet Zakon o zaščiti slovenske manjšine v Italiji, vendar njegove določbe še vedno ostajajo nerealizirane.

zemljevid

 


Joomla SEF URLs by Artio
 

Ponosni člani

Osnovni podatki društva

Društvo tabornikov rod Samorastniki
Zaloška cesta 160
1260 Ljubljana - Polje
Davčna številka: 85217514
[email protected]